Mag de hond mee in het OV?

Hoe zit dat nu precies? Je hond meenemen in het OV, kost dat iets? Over het algemeen gelden bij alle OV-bedrijven dezelfde regels. We hebben de informatie hierover voor je op een rij gezet.

Mag de hond mee in de taxi?

De taxi wereld is verdeeld…

Zo verdeeld dat een taxibedrijf uit Arnhem een klein onderzoekje gaat doen en we hopen hier binnenkort meer informatie over te geven.


Mag de hond mee in de bus?

Stad- en streekvervoer

Kleine honden en andere kleine huisdieren die in een tas “verpakt” zijn of op schoot zitten, of kort zijn aangelijnd mogen gratis meereizen.

Geleidehond of assistenthonden

Blindengeleidehonden (al dan niet in opleiding) die visueel gehandicapte reizigers vergezellen reizen altijd gratis. Assistenthonden (al dan niet in opleiding) die als zodanig herkent worden reizen ook gratis. Uiteraard moet de persoon zelf een geldig vervoerbewijs hebben.

Flixbus

Om veiligheidsredenen mogen er geen huisdieren met de bussen van Flixbus worden vervoerd. Met uitzondering van hulphonden die een passagier met een handicap begeleiden en dit vermeld wordt in een officiƫle medische verklaring of een certificaat. Dit vervoer is gratis, maar moet telefonisch minimaal 36 uur voor vertrek worden geregistreerd: +49 (0)30 300 137 300.


Mag de hond mee in de trein?

Huisdieren mogen geen zitplaats innemen. Kleine huisdieren reizen gratis mits ze:
– In een draagbare tas of een kooi zitten.
– Ze klein zijn en op schoot/onder stoel worden gehouden.

Assistentiehonden

Een als dusdanig herkenbare assistentiehond (al dan niet in opleiding) reist ook gratis mee, mits voorzien van een tuigje, dekje of beugel met logo van een hulphondorganisatie. In dit geval heb je geen Dagkaart hond nodig.

Dagkaart hond

Voor huisdieren die niet aan deze voorwaarden voldoen, moet worden betaald. Hiervoor is de Dagkaart Hond. Deze is te koop bij de NS Service-balies, NS-servicepunten en de NS-kaartautomaten.

In stadsvervoergebieden waar met een sterabonnement mag worden gereisd, mag de hond ook op een sterabonnement reizen.

Huisdieren in de Intercity direct

Huisdieren mogen in de Intercity direct gratis mee in een draagbare kooi, tas of mand. Voor dieren die niet ‘verpakt’ zijn, geldt het reguliere NS tarief ‘Dagkaart Hond’, geldig in zowel 1e als de 2e klas en alleen verkrijgbaar bij de NS verkoopkanalen, zowel in papieren als OV-chipkaart variant.
Blindengeleidehonden zijn gratis. Dieren mogen geen zitplaats innemen.


Deze website wordt mede mogelijk gemaakt door: